hledat
v košíku máte vloženo 0 položek za 0 Kč
zobraz košík
Proč u nás nakupovat
  • nabízíme čerstvé značkově čaje Mabroc balené na Srí Lance
  • čaje jsou skladem v Brně, garantovaná dostupnost a rychlost dodání
  • registrací získáte členství v Mabroc e-klubu, možnost sbírat „čajové lístky“ a další výhody
  • možnost odběru ZDARMA ve specializovaných  prodejnách
  • doručení  ZDARMA při objednávce nad 1 200,-Kč
  • pro zaslání velkoobchodního ceníku kontaktujte nás na info@mabroc.cz
Způsob doručení
Jsme na Facebooku
pražené oříšky, mandle, kešu

Historie Cejlonského čaje

historie-ceylonskeho-caje_1.jpgHistorie cejlonského čaje vděčí za svůj vznik Hemileiavastatrix. Přesně tak se jmenovala houba, která způsobila zánik kávových plantáži na Cejlonu. Vypadá to, že káva a čaj vedly boj o přežití už od svého narození. Na Cejlonu to vyhrál čaj, který v té době ještě netušil, že jeho domovinou bude Srí Lanka.

V roce 1839 Dr.Wallich, vedoucí botanické zahrady v Kalkutě, zaslal několik semen assamského čajovníku na Cejlon. Tyto semena byly oseté na zahradě Peradeniya v Kandy. Na stejné půdě byly oseté semena čínského čajovníku, které na Cejlon propašoval cestovatel Maurice de Worms. V Číně byl čajovník považován za strategickou surovinu a platil přísný zákaz vývozu semen této rostliny. Bylo to málo platné, protože čínskému čajovníkoví se na Cejlonu nedařilo ale assamské odrůdě se půda a podnebí současné Srí Lanky celkem zalíbily.

historie-ceylonskeho-caje_2.jpgZa zrození čajového průmyslu na Cejlonu je považován rok 1867, kdy James Taylor, britský majitel plantáže Loolecondera v Kandy, osobně dohlédl na první osévání svého čajovníku. Tehdy byla osetá plocha o rozloze pouhých 19 akrů (cca. 100x750m). V roce 1872 James Taylor otevřel první čajovou fabriku a ve stejném roce uskutečnil první prodej svého čaje v Kandy. V roce 1873 dorazila do Londýna loď s první zásilkou cejlonského čaje. Zásilka vážila 10 kg, ale spustila lavinu čajového průmyslu na Cejlonu. Produkce čaje dramaticky narůstala a v roce 1899 se čaj pěstoval na neuvěřitelných 400 000 akrech plochy. V roce 1880 začal pracovat první rolující stroj, který proměnil sen o komerční výrobě čaje ve skutečnost. V roce 1884 byla postavená Centrální Čajová Fabrika (Central Tea Factory) na Fairyland Estate (teď Pedro Etate) v Nuwaraeliya. Tato fabrika funguje dodnes a velká část čaje Mabroc pochází právě z této fabriky.

historie-ceylonskeho-caje_3.jpgV roce 1960 exportní produkce cejlonského čaje přesáhla hodnotu 200 000 tun a Cejlon se zařadil mezi největší dodavatele čaje ve světě. V roce 1972 došlo ke změně oficiálního názvu ostrova, který se začal jmenovat Srí Lanka. Čaj, vypěstovaný na tomto obdivuhodně krásném ostrově v Indickém oceáně, se však i nadále jmenuje cejlonský.

V roce 1976 byla založená organizace Sri Lanka Tea Board, která dohlíží na produkci cejlonského čaje a kontroluje jeho kvalitu. Ve stejném roce byl vyroben první sáček porcovaného cejlonského čaje.

V roce 1980 Srí Lanka byla oficiálním dodavatelem čaje pro Olympijské hry v Moskvě, v roce 1982 dodávala čaj na 12Commonwealth Games v Brisbane a v 1987 na Expo 88 v Austrálii.

historie-ceylonskeho-caje_4.jpgV současné době je čaj hlavním exportním zbožím Srí Lanky a tvoří zhruba 60 % veškerého vývozu země. Čajové plantáže jsou soustředěny hlavně v jihozápadní části ostrova. Nejkvalitnější čaje se sklízejí ve vyšších nadmořských výškách, nad tisíc pětiset metrů. Nuwara Eliya , Dimbula a Uva jsou názvy nejvyhledávanějších oblastí Srí Lanky, v nichž se pěstuje čaj. Jsou tu i další místa, především Maturata, Ratnapúra, Galle a Kandy, jejichž plantáže jsou nízko nebo středně položené, ale čaj mají překvapivě dobrý. 

Cejlonské čaje mají dlouhotrvající chuť a vyznat se v jejich různorodosti vyžaduje značnou zkušenost. Pro všechny cejlonské čaje je společná zdrženlivá elegance, pro kterou si je nemůžete nezamilovat.

 

historie-ceylonskeho-caje_5.jpg historie-ceylonskeho-caje_6.jpg historie-ceylonskeho-caje_7.jpg historie-ceylonskeho-caje_8.jpg

 

Znak „Lva s mečem“ je obchodní značkou Státní Čajové Rady Srí Lanky (Sri Lanka Tea Board). U čaje označeného tímto znakem si můžete být jisti 100%ní kvalitou bez přítomnosti pesticidů a jiných nežádoucích látek. Oprávnění používat tuto značku mají výrobce čajů,

které splňují následující podmínky:

  • Čaj musí vyhovovat přísným požadavkům Sri Lanka Tea Board. Tato organizace provádí státní dozor nad exportem cejlonského čaje a kontroluje jeho kvalitu.
  • Čaj musí být balený na území Srí Lanky.
Ceylon tea
webmaster CORA 2010 - 2017, www.cora.cz

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.